utorok 13. marca 2012

Odpověď na hádanky 5. 3. 2012

1. Hádanka Samotná čistá voda má teplotu 13,9 0C. Po smíchání vody a krystalické soli se teplota snížila na 11 0C. Teplo se spotřebuje na rozpuštění krystalu. Jedna se o reakci endotermickou.

1.Riddle: Pure water has temperature of 13,9 °C. When we mix water with salt, the temperature gets lower on 11 °C. Heat is used for melting salt. I´This reaction is endotermic.

 Bardzo czysta woda ma temperaturę 13,9 0C Po wymieszaniu z wodą i solą kryształ, temperatura spadła do 11 0C. Ciepła jest zużywane do rozpadu kryształów. Jedna reakcja endotermiczna. Pavlína Cielecká, Natálie Krasulová, Markéta Zuczková

Hádanka2. Co se stane jakmile se do vody přidá sádra? Když se do vody sádra vložila začalo se uvolňovat teplo.Je to reakce exotremická.
2. Riddle: What will happen, when we add gypsum into water? When we mix water and gypsum, heat is released. This reaction is exotermic.

 Co się dzieje, gdy woda jest dodawany do gipsu? Kiedy położysz tynk do wody zaczął się zrelaksować reakcję teplo.Je exotermická.

 Hádanka3. Působením HCl a Zn vzniká za vysoké teploty vodík.Tím pádem je to reakce exotermická. Działanie kwasu solnego i Zn występuje w wysokich temperaturach vodik.
When we mix HCl with Zn, Hydrogen is released. This means that reaction is exotermic.

 Reakcja jest egzotermiczna Lucie,Krista,Filip Pokusy byly zajímavé a pěkně provedené. Próby były ciekawe i dobrze wykonane.

1 komentár:

  1. Vaše odpovede na videohádanky 1 a 2 boli úplne správne. Vo videohádanke 3 bol použitý na reakciu s kyselinou chlorovodíkovou horčík, nie zinok, ale obe reakcie sú exotermické, čiže aj táto odpoveď je správna.

    OdpovedaťOdstrániť