piatok 30. marca 2012

Class News Smaliks

Týždeň pred jarnými prázdninami dostali žiaci 7.A triedy email od svojich eTwinning partnerov z projektu "Zima, teplo, teplejšie, prihorieva alebo skúmame teplo". Priatelia z Krakowa prídu na návštevu. Pár vzájomných emailov a návšteva bola dohodnutá.

13.3 - prišiel deň návštevy. Slovenský tím je plný očakávaní: akí sú ich kamaráti zo Súkromnej školy z Krakowa.
Počiatočné ostýchanie vystriedala súťaživosť tímov SK a PL pri riešení úloh spolu s českým tímom cez SKYPE. Napriek jazykovým rozdielnostiam sa celkovým víťazom stal tím z Krakowa.

Keďže celý eTwinning projekt sa zaoberá teplotou a skúmaním tepla, žiaci si pripravili experimenty, ktoré súviseli práve s touto tématikou:

  1. Tepelná rozťažnosť kavaplín
  2. Tepelná rozťažnosť plynov
  3. Tepelná rozťažnosť kovov
  4. Bimetelický pásik
  5. Teplota a pohyb častíc v látke
  6. Prúdenie tepla v kvapalinách
  7. Vedenie tepla v kovoch
  8. Premeny skupenstva látok
  9. Chemické reakcie a teplota
  10. Pohlcovanie tepelného žiarenia

Poľský kamaráti so záujmom sledovali priebehy pokusov. Pre mňa ako učiteľku fyziky, bolo hrdosťou počúvať ako pekne naši žiaci predvádzajú experimenty, kladú otázky: „Prečo je to tak? Ako je to možné?“ a vedia ich fyzikálne zdôvodniť. V neposlednom rade som bola veľmi spokojná aj tým, že sme nezostali ako škola, ktorá neoplýva dostatkom finančných prostriedkov, pred súkromnou školou z Krakowa zahanbení.

Aj naši kamaráti mali pre nás pripravené experimenty, ktoré dokazovali jeden zo spôsobov šírenia tepla. Najväčší úspech zožalo prehadzovanie ohnivej guľôčky.

Pri rozlúčke sme dostali od našich eTwinning partnerov pozvanie na návštevu ich školy a Krakowa, ktoré určite v závere školského roka prijmeme.


Click to play this Smilebox newsletter
Create your own newsletter - Powered by Smilebox
Make a free newsletter design

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára