pondelok 30. apríla 2012

Lískovecké určení energetické hodnoty ořechu.


K pokusu jsme použili zcela vysušený, vlašský ořech, výsledky jsou zhruba o 50 % menší než udávají tabulky, což je zřejmě zapříčiněno chybami při měření - malý počet měření a dále velkými tepelnými ztrátami při zahřívání vody.
 We have used completely dried, walnut for our experiment. The result was 50% smaller than the official amount, which is probably caused by errors in measurement - a small number of measurements and large heat losses during the heating of water.

hmotnosť vody v skúmavke m = 20 g = 0, 02 kg
začiatočná teplota vody v skúmavke t0 = 18 °C
teplota vody po spálení orecha t1= 100 °C
zmena teploty vody Δt = 100 - 18 = 82 °C
hmotnostná tepelná kapacita vody c = 4 200 J/kg.°C
teplo získané spálením 0,48 g orecha Q = c . m . Δt


mass of water in the tube = 20 g m = 0, 02 kg
initial temperature of the water in the tube t0 = 18 ° C
water temperature of burning nut t1 = 100 ° C
change of water temperature t = 100 - 18 = 82 ° C
specific heat capacity of water c = 4200 J / kg. ° C
heat from the combustion of 0.48 g walnut Q = c. m. Dt


Q = c . m . Δt
Q = 4 200 . 0,02 . 82
Q = 6 888 J
6 888 J … ………0, 48 g ořechů
1 435 000 J = 1435 kJ ………………100 g ořechů

Oříšky obsahují velké množství tuku, ale jedná se o tzv. nenasycené mastné kyseliny, které jsou v přiměřeném množství výhodné pro naše zdraví. Problémem je, že většinou sníme oříšků velké množství, a přijmeme tím vysoké množství tuku.
Při konzumaci 100 g vlašských ořechů příjmeme 60 g tuku.

V tabulkách jsme našli energetickou hodnotu ořechů 2820 kJ na 100 g potraviny.
Zpracovala Pavla Cielecká


Nuts contain a lot of fat, but it is called unsaturated fatty acids, which are in a reasonable amount  beneficial to our health. The problem is that we usually eat large quantities of nuts, and accept the high amounts of fat.
With consumption of 100 g walnuts 60 g fat we accept.

In the tables we found the energy value of nuts 2820 kJ per 100 g.
Compiled by Paul Cielecká

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára