piatok 25. novembra 2011

štvrtok 24. novembra 2011

Řešení tajenky - meteorologická pozorování

Společně ve třídě jsme řešili tajenku,vyšla nám atmosféra.
Za naší třídu Richard Valko.
We solved puzzle and sollution was atmosphere.
Richard Valko.

utorok 15. novembra 2011

Meteorologické pozorovanie... Meteorological observation...

Onedlho sa budeme zaoberať pozorovaním dejov prebiehajúcich v ............................. našej Zeme. Stanú sa z nás meteorológovia. Budeme skúmať 6 základných meteorologických prvkov: teplotu vzduchu, vlhkosť vzduchu, tlak vzduchu, zrážky, rýchlosť vetra a oblačnosť.
In short time we are going to deal with observation of situations in ………………………………….. of our Earth. We are going to become meteorologists. We will be exploring 6 basic meteorological elements: air temperature, air humidity, air pressure, rainfalls, wind velocity and cloudiness.

 


Šimon Huraj

pondelok 14. novembra 2011

Odpoveď na literárnu hádanku... The answer tothe literary riddle...

O knižke, ktorú ste nám opisovali, sme nepočuli, pretože v našom povinnom čítaní nie je. Pomohla nám však nápoveda, takže doplnenie viet bola hračka. Knižku sme nečítali, ale p. učiteľka nám pustila zvukový úryvok "Kopčem strážca ohňa".
Ak správne predpokladáme, tak pokus, ktorý sa chystáte uskutočniť je práve zakladanie ohňa.
The book you have described we had not heard because we have not it for complusory schol reading. But your hint helped us so complete sentences was a breeze. The book we did not read but our teacher play the audio recording "Kopčem strážca ohňa". If we assumed correctly the experiment you want to make is setting up tthe fire.
Takže odpoveď...

Tento objev je literárně zachycen v knížce autora Eduarda Štorcha - Lovci mamutů. Je to pěkná knížka, kterou ilustroval pan Zdeněk Burian a je tam jeho muzeum z blízkého městečka od Frýdku - Místku. To město se jmenuje Štamberk a má Trúbu. Hrdina v té knize se jmenoval Kopčem a jako první se naučil zakladať oheň.
This discovery is desribed in book "Lovci mamutů" by Eduard Štorch. It is beautiful book, which is ilustrated by Zdeněk Burian. There is muzeum of Zdeněk Burian in Štramberk near Frýdek-Místek. Charakter in this book was called Kopčem and he was first man, who managaed to make fire.

piatok 11. novembra 2011

Literární hádanka

Připravujeme zajímavý pokus, kterým se vrátíme tisíce let dozadu naší lidské historie, do doby, kdy lidé ještě neuměli ....
We are preparing for the experiment, which takes us back to history of mankind, when people was not able to do....
Přijdete na to, co chystáme?
Do you already know what we are going to do?
Tento objev je literárně zachycen v knížce autora ..........- Lovci mamutů. Je to pěkná knížka, kterou ilustroval pan ......... a je tam jeho muzeum z blízkého městečka od Frýdku - Místku. To město se jmenuje ....... a má Trúbu. Hrdina v té knize se jmenoval Kopčem a jako první se naučil .......
This discovery is desribed in book "Lovci mamutů" by Eduard Štorch. It is beautiful book, which is ilustrated by Zdeněk Burian. There is muzeum of Zdeněk Burian in Štramberk near Frýdek-Místek. Charakter in this book was called Kopčem and he was first man, who managaed to make fire.
Nevíme jestli jste vůbec o té knížce někdy slyšeli. Kdo z nás ji četl, ví, že je skvělá - jen má smůlu, že je ve školní četbě .
We have no idea, if you have ever heard about this book. If you have read this one, you would know, that this book is awesome.

Zkoumáme teplo - vlastním tělem

Dnes jsme prakticky zkoumali vznik tepla při tření - řezání kovů, což byla olověná trubka, kterou chystáme na Vánoce. Budeme totiž mimo jiné provádět zvyk lití olova. Znáte ho taky? Už jste ho někdy dělali?
K naší malé radosti jsme se taky zahřívali prací při hrabání listí na naší školní zahradě - je velká uf...- to bylo horko,i když skoro mrzlo.
We were today investigating heat and friction.  We prepared for Christamas.We will pour lead, because it is our tradition. Have you ever pour lead? Or at least, have you ever heard about this tradition?
We were also working in the school-garden.


štvrtok 10. novembra 2011

Vieme naprogramovať bimetalický pásik... Wecan program the bimetal strip...

"Uměli by jste něco obdobně fungujícího vyrobit?" To bolo vaše zadanie z vašej videohádanky.
Poznáte programovanie v programovom prostredí Imagine? Je to programovanie s korytnačkou.
Na hodine informatiky sme naprogramovali fungujúci bimetalický pásik. Klikni na obrázok pre zobrazenie animácie.

Do you know programming in the programming enviroment od Image? I tis programmed by the turtles. During our lessons we programed functioning bimetal strip. Clicv on the image to view animation.

Na lekcji informatyki zaprogramowaliśmy funkcyjny pasek bimetalu. Kliknij na zdejcie, zeby obejrzeć animację.

utorok 8. novembra 2011

Odpoveď na videohádanku kovový pásik... The answer to vedeo riddle – metal strip...

V pokuse ste použili bimetalický pásik. Je to dvojkovový pásik zvarený z dvoch kovov rovnakého prierezu. Najčastejšie sa spájajú oceľ a mosadz. Pri zohrievaní sa mosadz predĺži viac ako oceľ. Keďže sa vrstvy po sebe nemôžu posúvať, pásik sa ohne.



In experiment you have used bimetallic strip. It is bimetallic strip welded of two metals of same cross-section. The most common metals are steel and brass. When heating, the brass gets prolonged more than steel. As both metals are welded together, they can´t shift against each other and the strip bents.  
W doświadczeniu użyto bimetal taśmy. To jest bimetaliczna taśma spawane z dwóch równych części metalowych. Często związane ze stali i mosiądzu. Podczas ogrzewania, mosiądz jest bardziej przedłużony niż stal. Dlatego źe kolejne warstwy nie można poruszać, taśma sie skręci.

Lea Chorvátová

nedeľa 6. novembra 2011

Zkuste s námi soutěžit v Týdnu vědy

http://www.tydenvedy.cz/Souteze/kvizy/2011-leonardo-3

V pravidlech není dáno nic o státní příslušnosti, takže pokud má někdo zájem - může vyzkoušet své znalosti a štěstí.
A kdo nechce soutěžit o ceny možná ocení hry - http://www.tydenvedy.cz/hry/
Everybody can compete in this contest. You can try your knowledge and luck.
People, who don't wan compete, can enjoy games.

piatok 4. novembra 2011

Záznam z hledání pokladů ...



Video of treasure Hunt.

Videohádanka


Jak je možné, že se pásek ohne?
Uměli by jste něco obdobně fungujícího vyrobit?
Why does belt bend?
Are you able to make any device, which bends near flame?

Vianočné pyramídy... Christmas pyramids...

Viete že, na fyzikálnom jave, ktorý sme popísali v predchádzajúcom pokuse, fungujú vianočné pyramídy, ktoré majú tradíciu v Nemecku?

Do you know hat on the physical phenomennon that we described in the previous experiment work Chistmas pyramids which have a tradition in Germany?

Czy wiesz, zjawisko fizyczne, które opisaliśmy w poprzednim eksperymencie, praca piramidy bożonarodzeniowe, które mają tradycję w Niemczech?

Nemecké Vianoce sú podobné tým v Čechách aj na Slovensku, rozdielom je to, že Ježiška si v Nemecku predstavujú ako staršieho muža s ryšavými vlasmi a fúzami. Na sebe má šedý kabát s kapucňou - Weihnachtsmann (vianočný muž).
Namiesto vianočných stromčekov stavujú vianočné pyramídy, ktoré sú z dreva a tiež sú v nich postavičky ako v slovenskom alebo českom betleheme.
V spodnom poschodí sú sviečky. Teplo, ktoré od nich stúpa nahor, otáča veľkú vrtuľu v hornej časti Betlehemu.

pozrite si zaujímavé videá:
zobaczyć ciekawe filmy:
Stavba vianočnej pyramídy

Odpoveď na video hádanku - Špirála... The answer to he riddle video- Spiral...

Tento experiment je veľmi zaujímavý. Špirála sa točí pretože je pod ňou zapálená sviečka. Teplý vzduch má menšiu hustotu ako studený, takže horúci vzduch ide hore a roztáča špirálu.

This experiment is very ineresting. The spiral rotates because the lighted caddles under the spiral. Warm air is less dense tahn cold, so hot air goes up the coil rotates.

Eksperyment ten jest bardzo ciekawy. Spirala obraca się ogrzewa powietrza poniżej palnika. Ciepłe powietrze jest mniej gęsty niż zimno, więc ciepłe powietrze idzie do góry, a spirala spin.

Mário Ondrík